Białko pod lupą
Białko jest głównym składnikiem skóry, mięśni, narządów i gruczołów, czyli absolutnym niezbędnikiem wspomagającym regenerację i wzrost komórek, także odchudzanie. Produkty zawierające białko są niezwykle istotne w diecie nie tylko zawodowych sportowców, ale także każdego człowieka - począwszy od dzieci, nastolatków, kobiet w ciąży, a skończywszy właśnie na pasjonatach sportu.
Ale co zrobić, gdy w powszechnie panującym pędzie życia nie mamy czasu, by przygotować odpowiednio bogate w białko posiłki lub nasza dieta staje się nudna, przejedzona kolejną kostką chudego twarogu? Co spożywać, aby dostarczyć do organizmu odpowiednią ilość białka i podkręcić procesy regeneracyjne organizmu? Dzięki dostępnej w naszym sklepie szerokiej gamie suplementów białkowych o zróżnicowanych smakach pochodzących z najlepszych źródeł zapewnisz sobie nie tylko prawidłowe funkcjonowanie organizmu, dzięki zbilansowanej i łatwo dostępnej podaży białka, ale dodatkowo podkręcisz walory smakowe potraw, dzięki doborowi swojego ulubionego smaku białka (mamy ich cały szereg – każdy znajdzie coś dla siebie). Twoja dieta wskoczy na inny, przyjemny i smaczny poziom!
» Białko serwatkowe
Białko serwatkowe to naturalny i skuteczny suplement o najwyższej wartości biologicznej, doskonałej przyswajalności i optymalnym profilu aminokwasowym – najbardziej zbliżonym do tego występującego w organizmie ludzkim. Zawiera komplet niezbędnych aminokwasów egzogennych, w tym leucynę, izoleucynę i walinę, które odgrywają kluczową rolę w procesach anabolicznych oraz regeneracyjnych organizmu. Organizm nie jest w stanie ich sam wytworzyć i muszą być dostarczone z pożywieniem. Ich ilość w diecie wpływa na szybkość budowy masy mięśniowej i proces regeneracji mięśni. W białku serwatkowym aminokwasy rozgałęzione BCAA stanowią 26% składu – czyli ilość podobną do tej, która występuje w białkach mięśni.
Dzięki tak zbliżonym proporcjom skutecznie wspierają syntezę białek i przyspieszają rozrost tkanki mięśniowej. Białko serwatkowe wytwarza się z serwatki - płynu pozostałego po produkcji sera w dwuetapowym procesie: płyn poddawany jest ultrafiltracji oddzielającej białko od zawartych w serwatce tłuszczy i węglowodanów, po czym w procesie mikrofiltracji od białek oddzielona zostaje woda pozostawiając suchą, sypką masę. Tak wyprodukowane białko jest produktem całkowicie naturalnym i w przeciwieństwie do syntetycznie pozyskiwanych suplementów praktycznie nie powoduje skutków ubocznych. Wyjątkiem są osoby nietolerujące laktozy, dla których mamy rozwiązanie w postaci specjalnego rodzaju białka serwatkowego, pozbawionego cukru i nie wywołującego alergii – izolatu.
Białko serwatkowe to suplement dedykowany wszystkim osobom, które chcą budować masę mięśniową, zapobiegać procesom katabolicznym nieuniknionym w czasie treningu, przyspieszyć regenerację, czyli odbudowę uszkodzonych struktur mięśniowych po treningu lub po prostu zapewnić sobie optymalną podaż białka w diecie. Korzyści z jego stosowania mogą odnieść zarówno osoby profesjonalnie uprawiające sport, jak i każdy, kto wykazuje zwiększone zapotrzebowanie na białko.
A jaki rodzaj białka serwatkowego wybrać?
W naszej ofercie dostępne są trzy rodzaje białka serwatkowego:
- koncentrat białka serwatkowego (WPC – Whey Protein Concentrate) – w składzie posiada od 65 do 80% czystego białka, 3-8% węglowodanów i 2-6% tłuszczu. Dedykowany jest osobom chcącym zbudować masę mięśniową.
- izolat białka serwatkowego (WPI – Whey Protein Isolate) – zawiera od 85 do 90% białka. Cukry stanowią 0,3% jego składu, a tłuszcze 1-3%. Ze względu na niską zawartość węglowodanów i tłuszczów polecany jest nie tylko osobom budującym masę mięśniową, ale także będącym w fazie redukcji. Ponadto jest lepiej wchłanialny niż WPC.
- hydrolizat białka serwatkowego (WPH – Whey Protein Hydrolysate) – zawiera aż 90-100% białka. Wchłania się najszybciej spośród wszystkich dostępnych suplementów proteinowych. Polecany głównie osobom będącym w trakcie redukcji tkanki tłuszczowej.
» Białko roślinne
Białka roślinne (sojowe, grochu, ryżu) idealnie sprawdzą się u osób będących weganami lub wegetarianami. Są również dobrym zamiennikiem białka w przypadku uczulenia na laktozę lub białko jaja. Charakteryzują się jednakowo wysoką zawartością procentową białka w każdej porcji. Przykładem najbardziej popularnego typu produktów w tej kategorii jest izolat białka sojowego, który zawiera aż 90% protein w suchej masie. Oferta suplementów w tej kategorii pozwoli każdemu na znalezienie odpowiedniego dla siebie produktu. Celem działania suplementów tego typu jest po prostu uzupełnianie braków białka w diecie, bądź jego urozmaicenie.
» Matrix białek
To mieszanki zawierające w składzie białka pochodzące z różnych źródeł, o zróżnicowanej kinetyce wchłaniania w organizmie (poszczególne frakcje białkowe trawią i przyswajają się w bardzo zróżnicowanym czasie). Ich stosowanie zapewnia długotrwały dopływ białka i aminokwasów do ustroju (szczególnie do mięśni). U ciężko trenujących osób ma to kluczowe znaczenie, ponieważ procesy regeneracji mięśniowej wymagają stałego dopływu aminokwasów budulcowych. Wydłużone przyswajanie protein dostarczonych z mieszanek białkowych świetnie sprawdzi się w sytuacjach, kiedy nie możemy regularnie, mniej więcej co 3 godziny dostarczyć organizmowi budującego zastrzyku białka (nocą lub, gdy przerwy między posiłkami się wydłużają). Wówczas z pomocą przychodzą właśnie białkowe matrixy, które sprawują kontrolę antykataboliczną naszych mięśni.
Zawierają one pełne spektrum białek serwatkowych w różnych postaciach (WPI, WPC, WPH),białka jajeczne, kazeinowe, wołowe i roślinne. Najszybciej organizm przyswoi hydrolizat (WPH), następnie izolat (WPI), a na końcu koncentrat (WPC), czyli białka serwatkowe. Przez kolejne godziny organizm zasilać będą aminokwasy z białek dłużej przyswajanych: kazeiny, jaja, białka wołowe i roślinne.
Autor: Trener Personalny, dietetyk Witold Kurdziel